Tuesday, October 22, 2013

Kisah Secebis Masa...

KESIBUKAN kadang-kala mengajar kita tentang pentingnya masa yang berlalu. Samada ia digunakan dengan betul atau tak betul. Bagi kita, semua yang Allah swt telah tetapkan masa 24 jam sehari memang sudah ada dalam kehidupan kita.

Jika digunakan dengan sebaik-baiknya banyak faedah yang akan diperolehi dan jika tidak, banyak pula keburukan akan datang.

Setiap golongan dari kita akan menggunakan masa untuk dapat memberi kebahagiaan untuk diri, keluarga, masyarakat, ekonomi dan pelbagai lagi bentuk yang boleh mendatangkan faedah untuk kita walaupun dengan apa carapun.

Kekadang masa yang samapun tidak mencukupi untuk mana-mana individu yang lain, kekadang lebih bagi individu yang lain. Mengapa ia terjadi?

Adakah masa tak cukup? Atau kita yang tak tahu untuk mengatur masa yang ada? Perkara ini yang sering aku dengari dari mulut setiap orang. Masa tak cukup dan begitu cemburunya masa bagi sesetengah orang. Adakah alasan yang sering kita dengari dengan menyalahkan masa untuk menutup kelemahan yang ada pada diri sendiri?

Ada beberapa pepatah yang sering kita dengar seperti "masa itu emas", "masa umpama sebilah pedang" dan pelbagai lagi. Menekankan bahawa masa itu begitu penting. Dalam Al  Quran juga Allah bersumpah dengan masa bahawa manusia itu dalam kerugian, iaitu kerugian yang besar jika dalam diri manusia itu tiada Iman, amalan yang soleh, berpesan-pesan atas perkara yang haq dan berpesan-pesan dengan kesabaran.

Jika kita amati masa yang telah kita gunakan setakat ini, adakah masa yang digunakan banyak berat ke arah kebaikan ataupun keburukan? Hanya diri kita sendiri sahaja yang dapat menjawab atas masa yang kita gunakan.

Kesimpulanya, gunakan masa dengan sebaik-baiknya kerana masa yang telah digunakan tidak akan berulang dan kembali lagi. Ia hanya akan meninggalkan kita samada yang kita tinggalkan itu baik atau buruk. Kesannya akan kita tanggung sendiri di hari kebangkitan nanti.  

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...