Friday, June 28, 2013

Rahsia Senyum

SETIAP hari kita semua akan berdepan dengan manusia. Dan hari-hari yang kita lalui penuh dengan bermacam ragam manusia. Penuh dengan pelbagai perangai, samada perangai yang menyukakan kita ataupun perangai yang tidak menyukakan hati kita.

Kita sebagai manusia seakan menapis setiap kelakuan manusia yang berdepan dengan kita. Samada kita akan bersahabat dengan mereka atau kita akan tolak mereka. Penerimaan masyarakat ke atas seseorang bergantung kepada sikap kita yang perhatian dan ambil berat. Dengan kata lain, memahami isu persekitaran, memahami permasalah individu dan berada dalam tengah-tengah masyarakat.

Kadang kala kita berfikir bahawa segala material yang ada dapat mempengaruhi manusia yang lain, mungkin juga dapat kita kuasai mereka, mungkin juga tidak.

Biasanya, kita sering mengenepikan persekitaran, masyarakat dan apa-apa yang ada di kiri, kanan, bawah dan atas kita. Kita beranggapan, kita perlu diketengahkan dengan kebolehan, kemewahan, pangkat dan kuasa agar kita menjadi orang yang penting.

Cuba kita perhatikan petikan daripada beberapa gambaran bagaimana penerimaan orang lain terhadap diri kita, adakah berdasarkan apa yang kita rasakan.

Kisah 1

 "Saya sudah berumah tangga lebih 18 tahun. Selama waktu itu, saya jarang menghadiahkan senyuman kepada isteri saya ataupun bercakap sepatah dua kata dengannya. Perwatakan saya sebagai perengus adalah yang teruk pernah dilakonkan di atas pentas teater Broadway.

Ketika kamu meminta say berkangsi pengalaman saya sendiri dengan senyuman, saya memikirkan bagi mencubanya selama seminggu. Oleh itu,pada keesokan harinya, ketika saya sedang menyikat rambut, saya memandang wajah saya yang muram di cermin dan berkata pada diri saya, "Bill, hapuskan kesedihan yang terpamer pada wajah kamu hari ini. Kamu mesti tersenyum. Kamu memulakannya saat ini." Ketika saya duduk bersarapan, saya menyapa isteri saya dengan ucapan "Selamat pagi, sayang." dan tersenyum ketika mengucapkannya.

Kamu pasti fikir yang isteri saya mungkin tercenggang. Tentu sahaja kamu salah anggap mengenai reaksinya. Dia kebingungan dan terkejut. Saya mengatakan kepadanya sekiranya dia mengharapkan kelakuan saya ini berterusan, saya bersedia melakunya setiap pagi.

Perubahan sikap saya dalam masa dua bulan ini membawa lebih banyak kebahagiaan dalam rumah tangga berbanding dengan tahun-tahun sebelumnya.

Ketika saya berangkat ke pejabat, saya menyapa penjaga lif di apartmen kami dengan ucapan selamat pagi dan memberikan secebis senyuman. Saya juga menghulurkan senyuman kepada juruwang di kios tepi jalan ketika saya meminta wang baki. Semasa saya berdiri di ruang legar Bursa Saham, saya tersenyum kepada orang-orang yang sehingga kini belum pernah melihat saya tersenyum.

Saya kemudian mendapati setiap orang membalas senyuman saya. Saya melayan setiap orang yang datang kepada saya dengan keluhan dan masalah dengan perasaan riang. Saya senyum sahaja apabila mendengar masalah mereka dan saya cuba menyesuaikan diri dengan mengambil jalan yang lebih mudah. Saya tahu, senyuman yang saya berikan kepada orang ramai memberikan saya lebih banyak wang setiap hari.

Saya berkongsi ruang pejabat dengan broker yang lain. Antara pegawainya adalah anak muda yang mempunyai personaliti yang menyenangkan. Saya menceritakan kepadanya, saya sungguh gembira dengan hasil yang saya peroleh daripada falsafah terbaru yang saya pelajari mengenai hubungan dengan manusia.Kemudian, dia mengakui, ketikakali pertamadia bertemu dengan saya, dia menganggap saya seorang yang pemarah. Hanya baru-baru ini sahaja dia mengubah persepsinya mengenai saya. Dia memuji saya kerana saya kelihatan lebih berperikemanusiaan ketika saya tersenyum.

Saya juga sudah menghapuskan tabiat kritikan daripada sistem saya. Saya sekarang lebih banyak memberikan penghargaan dan pujian, bukannya cacian. Saya sudah berhenti berceloteh mengenai keinginan saya. Sekarang saya berusaha melihat daripada persepektif orang lain. Semua ini mengubah kehidupan saya secara drastik.Saya kini adalah lelaki yang jauh berbeza, lebih bahagia, lebih kaya, dan lebih mewah dalam persahabatan dan kebahagiaan, dua perkara yang sebenarnya adalah inti pati terpenting dalam kehidupan manusia."
(Petikan  ini saya ambil dari buku How to Win Friends & Influence People - Dale Carnegie, Edisi Bahasa Melayu)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...