Tuesday, January 22, 2013

Tulen Atau ....

DALAM beberapa hari lagi kita akan menyambut kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. Di masa itulah kita akan melihat ramai penganut agama Islam akan meraikannya dengan perarakan, berceramah di masjid dan surau, berforum dan pelbagai lagi acara bagi menyatakan kasihnya kita terhadap Rasulullah s.a.w.

Sememangnya tidak dapat dinafikan kasihnya umat terhadap Rasulullah s.a.w., tetapi untuk kasih yang bagaimana? Apakah tujuan kasihnya mereka ini kepada Rasulullah s.a.w. Kekadang mereka yang datang ke acara sebegitu hanya untuk hadir sahaja tanpa mengetahui mengapa harus dibuat program sebegitu dan hadir hanyalah untuk suka-suka sahaja.

Adakah dengan sekadart itu sahaja tanda cinta dan kasihnya kita kepada Rasulullah s.a.w., berarak, berceramah, berforum dan juga berdikir. Apabila tarikh kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. hadir kita semua akan sibuk meraikannya dan apabila berlalunya tarikh tersebut kitapun sibuk dengan kerja masing-masing menunggu sambutan yang lain pulak untuk diraikan.

Sambutan kita hanyalah begitu sahaja tanpa membawa apa-apa pengertian dan maksud untuk apa Nabi Muhammad s.a.w. di hantar ke muka bumi ini. Apabila wafatnya Nabi s.a.w. adakah hanya perlu untuk kita meraikan sahaja? Bagaimana tinggalan Nabi s.a.w., Islam yang merupakan cara hidup untuk kita jalani setiap saat dan amalkan agar kehidupan kita sebati dengan kehidupan Nabi s.a.w.

Kehidupan kita sekarang makin tersasar dengan kehendak Nabi s.a.w. kerana sibuk dengan perkara-perkara yang tidak pernah dibuat oleh Nabi s.a.w. dan para Sahabat r. 'anhum. Kesukaan Nabi s.a.w., apabila Islam yang ditinggalkan oleh baginda diamalkan dan dijadikan sebagai tatacara kehidupan bukannya sebagai adat yang dibuat apabila perlu dan apabila tidak perlu ditinggalkan.

Kesonsangan begini sudah menjalar dalam kehidupan kita dan ia sebagai perkara biasa serta tiada rasa kesesalan atas apa yang kita buat kerana nilai Islam semakin menipis dan hilang dalam jiwa kita. Bagi mengisi kekosongan atas nilai Islam itu, wujudlah program yang menyukakan nafsu dan atas fikir kita sendiri. 

Dan perkara ini akan berlanjutan selagi kita masih syok sendiri dengan apa yang kita buat terhadap Islam yang ditinggalkan Nabi s.a.w. tanpa kita tahu apa yang kita buat ini hanyalah melukakan hati Nabi s.a.w.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...