Sunday, July 3, 2011

Alamat Buruk Yang Terhasil Daripada Maksiat - Menurut Hadis

1. MAKSIAT seumpama berzina akan menyebabkan kekurangan makanan dan kemiskinan.

2. Perzinaan akan meningkatkan kadar kematian.

3. Wabak penyakit akan tersebar kerana akhlak yang buruk(2).

4. Hati orang yang mengambil rasuah dan lain-lain pemberian yang tidak wajar akan dipengaruhi oleh ketakutan terhadap orang lain.

5. Hujan akan ditahan jikalau zakat tidak dibayar.

6. Rezeki akan disempitkan jika mengurangkan timbangan dan ukuran.

7. Apabila memberi pertimbangan yang salah akan meningkatkan kadar pembunuhan.

8. Musuh akan dibiarkan menguasai orang ramai yang tidak memenuhi janji dan persumpahan.

9. Rahmat Allah akan terjauh daripada seseorang yang tidak menunaikan hak-hak kaum kerabatnya.

10 Azab kerana menimbulkan kemarahan kedua ibubapa akan diterima di dunia ini lagi.

11. Doa seorang itu tidak dimakbulkan jika dia mengambil makanan haram dan meninggalkan usaha mengajak kepada kbaikan dan mencegah kemungkaran.

12. Melalui kezaliman dan sumpah palsu, harta akan binasa, wanita menjadi mandul dan tempat kediaman akan menjadi sunyi dan lenggang.

13. Saf solat berjemaah yang tidak lurus akan menyusup ke dalam hati rasa persengketaan dan perselisihan.

14. Nikmat akan ditarik (dihilangkan) kerana tidak ada rasa kesyukuran.

15. Harta yang tidak dikeluarkan zakat terhadapnya akan binasa.

16. Dengan memberi sedekah dan memberi tanpa kira kepada orang yang memerlukan dan miskin akan menambahkan keberkatan hidup dan harta.

17. Rezeki disempitkan apabila tidak mentaati ibubapa.

(2) Salah satu daripada penyakit ini ialah "Aids" yang mengenainya satu tulisan telah dibuat oleh seorang Prof-prof A.N. Malavit, Clinical Immunologist dan Professor Bersekutu AILMS New Delhi. Beliau telah menulis kepada Times Of India bertarikh 17hb Jun 1983 (Jumaat) sebagai berikut :


Penyakit Yang Membawa Maut

Tuan!
Saya ingin menarik perhatian pembaca-pembaca suratkhabar tuan suatu berita penyakit misteri yang telah merebak tanpa dapat dikawal di Amerika Syarikat serta kesannya ke atas India. Pertama kalinya ia dikesan di New York dalam tahun1978-79 tetapi sekarang menampakkan kemunculannya yang amat dahsyat di bandar-bandar besar Eropah. Ia dikenali dengan gelaran "AIDS" ringkasan daripada "Acquired Immune Deficiency Syndrome".


Pada permulaannya AIDS muncul hanya terhad di tempat-tempat berpenghuni yang mudah merebak penyakit di kalangan lelaki homoseks di New York, San Francisco dan Los Angeles. Kebanyakan mereka adalah penagih-penagih dadah. Sekarang ini penduduk yang terlalu mudah terkena penyakit ini termasuk di kalangan pendatang-pendatang daripada Haiti di Amerika Syarikat dan juga Barat Eropah, pesakit-pesakit hemophilia (penyakit berdarah yang diwarisi) yang akan disuntik dengan darah yang diambil daripada produk Factor VIII untuk mengawal pendarahan dan juga bayi-bayi baru lahir yang memerlukan "transfusi" pertukaran darah bagi penyakit kuning yang selalu terjadi selepas bersalin.

Penyakit ini merebak begitu pantas sekali sehingga bilangan pesakit AIDS berganda bagi setiap 6 bulan. Sehingga kini orang-orang muda adalah fokus utama terdedah kepada penyakit ini. Tetapi sekarang bayi-bayi baru lahir dan kaum wanita juga sering menjadi mangsa. Kenyataan dan fakta kematian segera daripada penyakit ini adalah di antara 40-70 peratus menjadikannya suatu yang amat membimbangkan kita. 

Malangnya, sebab utama yang sebenarnya berlaku AIDS tidak diketahui dan dengan demikian langkah-langkah pencegahan dan rawatan terhadapnya sama sekali tidak ada. Adalah mustahil untuk mengenal peringkat awal AIDS, sedangkan pesakit yang demikian sepenuhnya berkemampuan memindahkan penyakit ini melalui hubungan kelamin atau derma darah.

Tiga bulan sehingga ke setahun selepas perhubungan orang itu akan mula merasa lemah dan lesu. Berat badannya luntur dengan cepat. Peluh sejuk akan terjadi di mana kelenjar (glands) akan membengkak. Secara amnya ini akan diikuti jangkitan kuman yang meluas kerana sistem immunasi (pelaliannya) yang telah gagal berfungsi. Organisma penyebab, termasuk segala jenis jangkitan yag sentiasa "menunggu peluang" seperti jangkitan kulat, jangkitan cytomega virous, pneumocystis carinii, pneumonia dan jangkitan am mycobacterium avium intra cellulare dan jangkitan yang opportunistik.

Peratus kematian pada peringkat ini ialah di antara 40 - 70 peratus. Yang hidup akan mati kemudiannya pada peringkat lain dalam bentuk sarcoma kapsi atau lymphoma otak. Kedua-duanya adalah kanser yang jarang ditemui.

Kajian terkini mendapati bahawa sebab terjadi penyakit ini adalah melalui agen pemindah yang berkemungkinan daripada retovirus. Cara perebakannya seolah-olah melalui perhubungan intim (teman seks, ibu kepada bayi dan sebagainya) atau melalui darah atau produk darah. Dalam hal ini, penyakit itu menyerupai "serum" penyakit kuning yang biasa terdapat di India. Nampaknya melalui hubungan homoseks bahagian itu akan sering terlelas dan terluka yang membawa kepada pemindahan jangkitan daripada seorang kepada seorang yang lain.


Orang awam dan pihak berkuasa kesihatan mestilah disedarkan dengan bahaya yang didatangkan oleh AIDS. Jikalau ia dapat bertapak di negeri miskin yang ramai penduduk ini kesan dan akibatnya sangatlah dahsyat sekali. Pihak-pihak berkuasa terutama asrama-asrama lelaki, kem-kem tentera, penjara-penjara mestilah disuruh sentiasa mengawasi tanda-tanda awal kemunculannya kerana kemasukn awal penyakit ini ke India adalah berpunca daripada pengidap-pengidap penyakit ini yang datang daripada luar yang memindahkan AIDS ini kepada teman seksnya yang ada di sini.


Saya rasa, ketakutan dan kebimbangan itu kadangkala sihat yang mana dalam hal ini kebimbangan akan akibat-akibatnya yang membantu mencegah merebaknya AIDS di India.


Di samping kebimbangan terhadap penyakit yang baru ini, gara-gara hidup yang bebas lepas dan persetubuhan rambang sebagaimana yang dilaporkan oleh sebuah majalah ternama, penyakit-penyakit STD (Yang disebut oleh WHO sebagai sexually transmitted desease, penyakit yang dipindahkan melalui perhubungan seks) seperti penyakit kelamin telah meningkat secara mendadak 400 peratus atau 4 kali ganda dalam msa 10 tahun di kebanyakan negeri-negeri di India. Pembaca yang ingin tahu lagi bolehlah membacanya daripada laporan Witto dalam perkara ini.
(QURAISY)

Bab 62 - Meniti Debaran Zaman - Sheikhulhdis Mufti Ahmed Ebrahim Bemat
Terjemahan - Abdul Aziz Bin Abdul Hamid

3 comments:

 1. semoga Allah pelihara kita daripada musibah-musibah ini

  ReplyDelete
 2. entry yg sgguh berinfo,,moga Allah beri kefahaman pd semua,,,insyaAllah

  ReplyDelete
 3. ziarah76 & abu zarim,
  insyaallah & tq..

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...