Wednesday, February 3, 2010

Anggaplah Hari Ini Lebih Baik Daripada Besok Dan Hiduplah Menurut Sewajarnya.

     Zubair Ibn 'Adi r. 'anhu meriwayatkan : "Kami pergi menemui Anas r. 'anhu lalu, mengadu mengenai Hajjaj bin Yusuf (Penzalim yang terkenal kerana telah membunuh 100,000 orang). Beliau (yakni Abas r. 'anhu) berkata : "Bersabarlah ! Tidak akan ada suatu masa yang akan datang lebih baik daripada yang sebelumnya sehinggalah kamu bertemu dengan Tuhanmu. Inilah yang telah aku dengar daripada Rasulullah s.a.w.
(Bukhari)

     Masa berlalu dan jarak masa dengan zaman Rasulullah s.a.w. bertambah jauh, maka manusia semakin lama semakin menyimpang daripada garisan agama dan aqidah. Justeru, kita sedang melihat kebenaran daripada peribahasa : "Seperti mana rakyat, begitulah rajanya (pemerintahnya)."
     Sepertimana keadaan roh, begitulah malaikatnya. Inilah kata-kata Hukamak. Lantaran itulah Rasulullah s.a.w. ada bersabda : "Janganlah kamu mengutuk masa, kerana Allah Ta'ala berfirman : "Aku adalah Masa."
(Hadis)

     Segala perubahan, perubahan nasib dalam jatuh bangunnya, kerosakkan akhlak, harga barangan mahal, kemelesetan, inflasi dan sebagainya yang melanda dunia ini adalah dengan perintah Allah. Manusia berfikir ini adalah disebabkan kerajaanlah yang melakukan semua ini. Tetapi Rasulullah s.a.w. bersabda bahawa ini bukanlah dibuat oleh manusia : "Apa sahaja yang berlaku adalah dengan perintah Allah Ta'ala. Naik turunnya harga di pasaran adalah juga dengan perintahnya."
(Hadis)

     Justeru, semakin manusia ini jauh daripada zaman Rasulullah s.a.w. atau seumpamanya (nabi-nabi yang lepas), maka semakin bertambahlah manusia itu terjatuh ke dalam kancah kemaksiatan yang membawa akibat turunnya 'azab daripada Allah Ta'ala yang turun di dalam bentuk perutusanNya akan raja-raja dan pemerintah-pemerintah yang zalim ke atasmu.
   
     Maka janganlah kamu mengadu halmu mengenai Hajjaj, kerana akan datang lagi keadaan yang terlebih buruk yang sebenarnya kita sedang menyaksikannya. Sekarang ini tidak kedapatan lagi walaupun 1/10 daripada perhubungan, pertalian, cinta kasih, persaudaraan, tolak ansur, rasa malu dan kehormatan diri yang telah wujud dalam jangka 30 - 40 tahun yang lepas. Kemerosotan akhlak terus meningkat dan akan terus meningkat.

(Bersambung...)

[Bab 35, Meniti Debaran Zaman]

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...